شما قصد خرید ساعت مچی دارید ولی نمیدونید از کجا باید شروع کنین. یا میخواین اطلاعاتی در مورد انواع ساعت مچی بدست بیارین. مدل‌های ساعت مچی زیادی توی بازار موجود هستش ولی تصمیم‌گیری در مورد نوع ساعت و نوع استفاده ‌ای که از ساعت خواهید داشت برای انتخاب ساعت تعیین کننده است. چون عدم تعیین نوع نیاز و کاربرد ساعت، باعث میشه تجربه خوبی از خرید ساعت نداشته باشین. اینجا با اطلاعات خلاصه‌ای شما رو با انواع ساعت مچی آشنا میکنیم تا انتخابی راحت و مطمئن داشته باشید.

۱. ساعت جیبی:

امروزه ساعت جیبی خیلی کم کاربرد دارد و تقریبا منسوخ شده ولی خوبه بدونید قبل از ساعت جیبی ساعت‌ها رو معمولا به گردن مینداختند تا ازش محافظت کنن ولی با معرفی جلیقه بعنوان لباس رسمی مردان توسط چارلز دوم پادشاه انگلستان کاربرد ساعت جیبی که داخل جیب جلیقه نگهداری میشد، رواج یافت

.


این ساعت معمولا با زنجیر یا چرم به لباس آویزان میشد تا از افتادن و دزدیده شدن جلوگیری کند. بدنه معمولا فلز با روکش طلا یا نقره ساخته میشد ولی بعضی مدل‌های خاص از شیشه یا سرامیک نیز ساخته شده‌اند.
این مدل ساعت خود دو نوع درب‌دار و بدون درب دارد که نوع بدون درب دارای شیشه ضخیم‌تر و مقاوم‌تر است.
این روزها این مدل از ساعت‌ها فقط جنبه آنتیک دارند و بندرت از اونها استفاده میشه.

۲. ساعت راه‌آهن:
در سال ۱۸۹۳ یک تصادف شدید بین دو قطار و جان باختن ۱۱ نفر داخل قطار حادثه تلخی بود که دلیلش عدم کارکرد دقیق ساعت پلیس ایستگاه و تاخیر ۴ دقیقه‌ای بود که در نهایت منجر به این حادثه شد.
بعد از آن، یک شرکت جواهرسازی مسئول بررسی این تاخیر شد و با اصلاحاتی در داخل و ظاهر ساعت جیبی، این ساعت مخصوص راه آهن تولید شد.

ویژگی‌های این ساعت:
یک صفحه سفید بزرگ شده با شیشه مقعر
فونت و شماره‌های درشت و خوانا با رنگ مشکی
دقت ۳۰ ثانیه در هفته
کارکرد درست در اختلاف‌های دمایی
شماره‌های عربی برای خوانایی راحت‌تر

۳. ساعت لباس:
ساده‌ترین و زیباترین نوع ساعت است که فقط برای نشان دادن زمان طراحی شده و نه چیز دیگه. یکی از ویژگی‌های این ساعت بدنه نازک ساعت است که براحتی بتواند زیر آستین پیراهن حرکت کند.

در دنیای ساعت‌های مچی، مدل‌های با بدنه بزرگ بیشترین تعداد را دارند چون ساخت آنها راحت‌تر و ارزان‌تر بود و داخل بدنه بزرگ ساعت فضای زیادی برای کار وجود دارد.
ساعت‌های نازک نشان‌دهنده مهارت و برتری سازنده و برند بوده و هستند.

ویژگی‌‌های ساعت لباس خوب:
- ساده‌ترین ساعت در بین تمام مدل‌های ساعت مچی است
- غیر از ماه‌شمار، موتور دیگری ندارد و قطر قاب هیچ‌وقت بیشتر از ۴۲ میلی‌متر نیست.
- در رنگ‌های محدودی مثل سیاه، سفید و سیلور عرضه می‌شود.
-اندکس‌ها خطوط ساده یا شماره‌های رومی هستند و معمولا از فلزات گران‌بها یا سنگ‌های قیمتی در ساخت آن بکار می‌رود.
- بندها معمولا از جنس چرم تیره هستند تا فرم رسمی داشته باشند و تنها یک قطعه سنگ قیمتی صیقل‌داده شده  در بخش تاج ساعت استفاده می‌شود.

۴. ساعت ارتشی:
برای اولین بار پادشاه آلمان ویلهلم اول، سفارش دوهزار ساعت مچی برای نیروی دریایی خود را به ثبت رساند تا برای اولین بار، ساعت مچی وارد میدان جنگ بشود گرچه طراحی‌های اولیه دارای مشکلاتی بود.

بعد از آن، در جنگ جهانی، ساعت‌های مچی ارتشی برای سربازان اکثر کشورها تولید شد و مورد تایید استاندارد‌های A-11 قرار گرفت. ( A-11 هنوز هم استانداردهای ساعت‌های مچی ارتشی را تعیین می‌کند)

ویژگی‌های ساعت ارتشی:
- شیشه ضدانعکاس نور با شماره‌گذاری خوانا
- طراحی ساده و بسیار بادوام
- مدل‌های اصلی دارای اندازه ۳۶ میلی‌متر هستند و تعداد کمی دارای قطرهای بزرگ‌تر با دو نوع اتومات و کوارتز هستند.
- بندها از جنس برزنت، چرم یا رابر هستند و در صورت آسیب براحتی تعویض می‌شوند.
- بدنه این ساعت‌ها معمولا از جنس استیل، تیتانیوم یا PVD هستند

۵. ساعت خلبانی:
این مدل ساعت در ۱۹۰۶ میلادی روی مچ آلربتو سانتوس خلبان دیده شد. سانتوس بطور اتفاقی با لوئیس کارتیه دوست شد و از او خواست تا ساعتی بسازد که علاوه بر ساعت، نقش کرنومتر هم داشته باشد.

با تکامل هوانوردی، ساعت‌های مخصوص این کار نیز پیشرفت کرد که طرح‌های بعدی دارای صفحه‌های بزرگ مشکی لعابی با اعداد خوانای سفید رنگ بودند.
دارای تاج پیازی شکل بودند تا با دستکش‌های ضخیم قابل تنظیم باشند.
بندهای بلند، استفاده از ساعت را از روی لباس خلبانی راحت می‌کنند و به نسبت زیادی نیز مقاوم تولید شده‌اند.
کرنوگراف برای زمان‌بندی چرخش هواپیما استفاده می‌شود و whiz wheels یا محاسبه از طریق E6B ساعت که امکان محاسبه دقیق زمان، سوخت و مسافت را به خلبان می‌دهد.

۶. ساعت غواصی:
همانطور که از نام مدل پیداست، این ساعت برای غواصی و نظارت بر زمان آن ساخته می‌شود.
اولین بار در ۱۹۲۶ رولکس اولین ساعت ضدآب را با نام OYSTER به ثبت رساند و به کمک یک شناگر ماهر که ۱۰ ساعت در آب‌های انگلیس با ساعت روی گردن خود شنا کرد و در پایان ساعت کاملا خشک باقی ماند و ضدآب بودن آن، تایید شد.

ساعت‌های غواصی امروزی طوری طراحی می‌شوند که در برابر آب مقاومت بالایی داشته باشند و شیشه‌ آنها معمولا یاقوت کبود یا شیشه معدنی هستند که بسیار بادوام در برابر فشار آب‌های عمیق هستند.

این ساعت‌ها معمولا دارای قاب چرخان هستند تا غواص بتواند مدت شنا و میزان اکسیژن خود را در زیر آب مدیریت کند.
این قاب چرخان یک‌جهته و در خلاف جهت عقربه‌ها قابل تنظیم است تا از بروز اشتباه مرگبار و محاسبات اشتباه زمانی جلوگیری کند.

معمولا درجه مقاومت این ساعت‌ها عمق ۲۰۰ تا ۳۰۰ متری است ولی برخی ساعت‌ها دارای مقاومت بالاتری نیز هستند و دارای دریچه آزادکننده گاز هلیوم هستند تا مقاومت در برابر افزایش عمق را بیشتر کنند.

ساعت‌های غواصی اورجینال، بدلیل اهمیت بالا در سازمان استانداردسازی بین‌المللی تنظیم می‌شوند.

فولاد ضدزنگ مقاوم‌ترین مواد در برابر آب‌های نمکی است که در قاب ساعت‌های غواصی استفاده شده و شیشه این ساعت نیز معمولا از یاقوت فشرده مصنوعی با ضخامت بالا است.
برای خوانایی بهتر، از طرح‌های غیرضروری در آن استفاده نمی‌شود و دقیقه‌شمار اغلب بزرگ‌تر طراحی می‌شود.
اعداد ۳، ۶، ۹، ۱۲ کاملا بزرگ و خوانا طراحی شده و طراحی قاب چرخان شیار دار با یک صفر بزرگ است تا به راحتی با لباس غواصی قابل استفاده باشد.

۷. ساعت مسابقه‌ای:
این ساعت برای رانندگان رالی و در مجموعه‌ای از رنگ‌های روشن طراحی شده روی بند ساعت تزئیناتی از جنس پارچه یا چرم یا پانچ دیده می‌شود.

ویژگی‌ها:
- دو مشخصه اصلی این نوع ساعت، کرنوگراف و تاکی‌متر ( سرعت‌سنج ) است که به کمک آنها زمان شروع و پایان و نیز میزان سرعت محاسبه می‌شود.
- جلب توجه زیادی می‌کنند و اندکس‌های درشت توانایی خواندن در کمترین زمان را به کاربرش می‌دهد.
-از بند چرم یا رابر در این ساعت‌ها استفاده می‌شود و دارای سوراخ‌هایی برای جلوگیری از عرق کردن مچ دست است.

۸. ساعت دیجیتال:
قبل از کمپانی سیکو، شرکت همیلتون در سال ۱۹۷۲ اولین ساعت دیجیتال را با قیمت ۲،۱۰۰دلار عرضه کرد که دارای قاب طلایی بود و از یک LED برای نمایش زمان استفاده شده بود

یک سال بعد از آن با معرفی صفحه نمایش LCD ساعت می‌توانست تمام مدت کار کند و نیاز به فشردن دکمه برای نمایش ساعت نبود، ولی این کار باعث شد تا باتری ساعت LCD سیکو زود تمام شود و عملا کارآمد نبود و بتدریج با پیشرفت در همه زمینه‌ها، این مدل از ساعت نیز تکامل یافت بطوری که شرکت سیکو امروزه ساعت‌هایی با گارانتی باتری ۱۰ ساله عرضه می‌کند.

صفحه دارای فلورسنت این نمایشگر‌ها، توانایی دیده شدن در شب را به کاربر می‌دهند.
بدلیل دقت بالا بیشترین کاربرد را در ورزش دارند و قیمت بسیار مناسبی دارند.

۹. ساعت‌های هوشمند (Smart watch):
مدرن‌ترین مدل ساعت، اسمارت‌واچ‌ها هستند که عملا یک سیستم پیشرفته کامپیوتری را روی دست شما قرار می‌دهند.
شاید فکر کنید این ساعت‌ها اخیرا وارد بازار شده‌اند ولی جالب است بدانید اولین کاربرد غیر از زمان برای ساعت، سال ۱۹۲۷، plus four route اختراع شد و اولین مدل ساعتی بود که از فناوری نقشه برداری بصورت دستی بهره می‌برد که نسبت به نمونه امروزی بسیار پیشرفته‌تر بوده‌است.
بعد از آن در سال ۱۹۸۳ اولین ساعت به معنای هوشمند امروزی تولید شد که با کیبورد خارجی عرضه می‌شد و ظرفیت دوهزار کارکتری داشت و با نام Data 2000 مرسوم بود.
۱۵ سال بعد، استیو مان اولین ساعت هوشمند لینوکس را توسعه داد و او را پدرِ wearable computing نامیدند.
- دارای تکنولوژی‌هایی نظیر GPS، سنجش ضربان قلب، فشار خون، اکسیژن خون، برقراری و قطع تماس و پاسخ به پیام‌ها هستند و هر روز به امکاناتشان افزوده می‌شود.

۱۰. ساعت مدلینگ:
انقلاب در ساعت زمانی رخ داد که کمپانی سواچ و بعد از آن Fossil & Guess اقدام به تولید ساعت‌هایی کردند که هیچ کدام از استاندارد‌های لازم را رعایت نکردند و لزوما تخصصی در این زمینه نداشتند.


- این سبک از ساعت نشان دهنده مد روز است که با مرور زمان در حال تغییر است.
از متریال ارزان‌تر در تولید آنها استفاده می‌شود و قیمت به صرفه‌ای دارند.
- این ساعت‌ها برای اولین بار به لباس‌ها لینک شدند و کاربران توانستند با هر مدل لباسی یک ساعت ست داشته باشند چیزی که قبل از آن ممکن نبود.
- معمولا در رنگ‌ها و ویژگی‌های ظاهری مختلف و متنوعی وجود دارند.